STAREA DE ELECTRIZARE. CAMPUL ELECTRIC


    Substanta are o structura discreta, particulele constituente fiind atomii si moleculele. In conditii obisnuite corpurile sunt neutre din punct de vedere electric, dar pot fi aduseintr-o stare speciala numita stare de electrizare prin diferite procedee de electrizare: prinfrecare, prin contact siprininductie. Corpurile electrizate interactioneaza electric intre ele prin forte de atractie sau de respingere electrostatica. Proprietatea corpurilor electrizate de a interactiona prin forte electrice de atractie sau respingere este masurata cantitativ de o marime fizica scalara numita sarcina electrica notata cu simbolul q. 
           Sarcina electrica se masoara in coulombi: 
             [q]SI = 1C(coulomb) = 1A·s, adica unitatea de masura in sistemul international este coulombul care este egal cu sarcina electrica tranportata de un curent de 1 amper ce traverseaza o sectiune transversala in timp de o secunda.
     Existenta fortelor de atractiesi de respingere dintre corpurile electrizate a condus la ideea ca sarcina electrica este de doua feluri: pozitiva si negativa. Pentru a explica starea de electrizare trebuie amintit faptulc a in compozitia atomului intra un numar Z dat de electroni, acest numar se numeste numar atomic. Electronul este particula cu cea mai mica sarcina electrica negativa, numita sarcina electrica elementara.
                      [e = 1,6·10-19C(coulombi)]
         Pentru ca atomul sa fie neutru din punct de vedere electric, sarcina totala a celor Z electroni din atom Qe = -Z·e trebuie sa fie compensata de sarcina electrica pozitiva a nucleului. Particulele cu sarcina electrica pozitiva care intra in compozitia nucleului unui atom sunt protonii. Protonul este o particula cu sarcina electrica pozitiva egala ca valoare cu valoarea sarcinii electrice elementare. In consecinta in nucleul atomului trebuie sa se gaseasca Z protoni cu sarcina electrica totala Qp = + Z·e. Starea de electrizare corespunde excesului sau lipsei de electroni din atomi care se poate realiza prin procedeele amintite mai sus.
         Un corp electrizat cu sarcina electrica Q genereaza in spatiul din jurul lui un camp electric care este un sistem fizic, o forma de manifestare a materiei ,alta decat substanta prin intermediul caruia se transmit interactiunile dintre corpurile electrizate. Forta care se exercita in campul electric asupra unui corp punctiform incarcat cu sarcina electrica q este F = q·E, unde E este o marime fizica vectoriala ce caracterizeaza campul electric intr-un punct. Ea se numeste intensitatea campului electric intr-un punct. Unitatea de masura in sistem international este: 
                       [E]SI = [F]SI    
                       [q]SI = N(Newton)/C(Coulomb)
          Pentru a evidentia regiunile in care campul electric este mai mult sau mai putin intens se utilizeaza reprezentarea prin linii de camp care sunt linii tangente in fiecare punct la vectorul intensitate a campului electric. Sensul liniei de camp este sensul in care se deplaseaza un corp punctiform cu sarcina pozitiva, lasat liber in camp. Liniile de camp pornesc de pe corpul incarcat cu sarcina electrica pozitiva si se termina pe un alt corp incarcat cu sarcina electrica negativa.

Comments

Popular posts from this blog

PROBLEME PROPUSE

REZISTENTA ELECTRICA

INTENSITATEA CURENTULUI ELECTRIC